Dossier afwikkeling mijnschade vlotgetrokken

Op initiatief van VVD Tweede Kamerlid Silvio Erkens uit Kerkrade is er een verdubbeling van het budget voor de afhandeling van mijnschade alsook het plan voor één loket waar Limburgers terecht kunnen voor hulp financieel mogelijk gemaakt. Dat is de kern van het amendement zoals door Erkens ingediend en aangenomen.

Erkens wilde met zijn wijzigingsvoorstel vaart brengen in de afhandeling van de schade die door de mijnbouw in Limburg is ontstaan. Daarvoor moet volgens de VVD’er in 2024 geen 4 maar 9 miljoen euro uitgetrokken worden, zo blijkt uit het voorstel dat hij in oktober tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat te berde bracht.

Naast die substantiële verhoging van het budget, pleit het Limburgse Tweede Kamerlid tevens voor de oprichting van een centrum Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg, waarin gemeenten hun expertise kunnen bundelen en waarmee inwoners bij één loket geholpen kunnen worden of advies kunnen krijgen over de afhandeling van de schade aan hun woning.

Voor Kerkrade en de mijnstreek is hiermee een langdurend dossier vlotgetrokken.Xclusive Multimedia Services